header
AMĂRĂZEANU Gabriel

Născut în localitatea Branesti-Olt, Amarazeanu a facut primii pasi in fotbal la Pitesti, sub indrumarea antrenorului Mihai Georgescu. La 17 ani si jumatate debuta cu FC Arges in Divizia A. In 1994, un cumplit accident de circulatie l-a scos definitiv din fotbalul de performanta. Gabi Amarazeanu a platit un cumplit pret vietii extrasportive.

Aflat in Ardeal, unde conduce o scoala de fotbal, Mihai Georgescu s-a aratat extrem de afectat de moartea celui pe care l-a lansat in fotbalul mare. „ Credeti-ma, mi-a fost copil de suflet de la opt ani. Pentru talentul lui am infiintat la acea vreme la Pitesti cea mai mica grupa de copii din tara. L-am gasit in cartierul Razboieni, toata lumea il stia cat e de bun. Era un copil dragut, cu ochii verzi si privirea isteata, dar care nu prea a avut noroc in viata. L-am avut junior pana in 1988, cand l-am promovat la tineretul lui FC Arges impreuna cu toata generatia aia de exceptie, formata din Paul Ciobanu, Nelu Ceausu, Marius Priseceanu, Gabi Dumitru si altii. Din ’89, antrenorii de la echipa mare, Nicolae Nicusor si Tanase Dima, l-au luat in Divizia A la 17 ani si jumatate, unde a devenit in scurt timp cea mai mare speranta a echipei FC Arges.”- a povesteste Mihai Georgescu redactorilor cotidianului Top.

Gabriel Amarazeanu a debutat in Divizia A la 17 ani, pe 12 martie 1989, intr-o partida pierduta de FC Arges la Flacara Moreni cu 2-0. In 1990 a plecat la Chimia Ramnicu-Valcea, unde a devenit golgheterul Diviziei B. Un an mai tarziu de reintorcea la FC Arges, unde a evoluat pana in 1994. In februarie acel an, Amarazeanu a suferit un cumplit accident de circulatie, in urma caruia a avut frectura de femur, de humerus, de coaste, si de craniu si un ochi spart. Refacut ca prin minune, a mai jucat un timp la o divizionara C din Pitesti dupa care, la 25 de ani, a renuntat definitiv la cariera de fotbalist, luandu-si carnetul de antrenor. Zece ani mai tarziu se stingea pe patul Spitalului de boli cronice din Pitesti, rapus de ciroza. A murit la cateva minute dupa ce a aflat scorul din partida FC Arges-Otelul Galati 0-5 (2005/2006). Gabriel Amarazeanu a fost inmormantat la Filiasi, langa Craiova, localitate unde este inhumat si tatal sau.

  • Data naşterii 06.05.1971
  • Post Atacant
  • Naţionalitate România România

Meciuri in Divizia A

Sezon Meciuri Goluri
1988 - 1989 12 1
1991 - 1992 8 4
1992 - 1993 - 0
1993 - 1994 4 3