header
COMAN Narcis

Născut la Giurgiu, la 5 noiembrie 1946, Narcis Coman a făcut pentru prima oară cunoştinţă cu mingea de fotbal la vârsta de 13 ani, la Olimpia Giurgiu. Spre deosebire de alţii, a vrut din prima să fie portar. „Poarta a fost prima şi marea mea dragoste. Pe ea n-am înşelat-o niciodată„, a mărturisit Coman. La 18 ani, când se pregătea de debutul în poarta Victoriei Giurgiu, s-a transferat la Şantierul Naval Olteniţa, în eşalonul secund. „M-au transferat pe un vagon de tablă”, şi-a reamintit portarul, care a ajuns după numai un an să apere la UTA, în prima divizie. „Cei de la Arad m-au cumpărat în schimbul unui set complet de echipament. Alţii erau luaţi şi pe o butelie”, a explicat Coman, care a ajuns în 1966 la Dinamo Piteşti, echipa în care strălucea deja marele Nicolae Dobrin. „O viaţă de haiduc am dus în Trivale! Fotbal, şpriţuri şi femei! În ordinea asta, pentru că fotbalul era extrem de important pentru noi. Mi-a plăcut mult să beau, dar nu tării, ci doar vin şi bere. Cu cisterna!”, a povestit amuzat fostul portar, care susţine că n-a mai pus mâna pe pahar de mai bine de un deceniu.

În 1968, Coman a ajuns la Dinamo Bucureşti, dar n-a rezistat decât două sezoane în „Ştefan cel Mare”. Motivul? „Nu mi-a plăcut regimul cazon. De aia nici la Steaua n-am stat decât patru sezoane. Eu aveam stilul meu de viaţă, nu m-am putut adapta. Titi Teaşcă voia să mă ţină non-stop în cantonament”, a precizat actualul antrenor cu portarii de la Astra II Giurgiu.

Marele regret al lui Narcis Coman e acela că n-a fost convocat de Angelo Niculescu în lotul pentru Campionatul Mondial din Mexic, unde au mers alţi trei portari: Rică Răducanu, Stere Adamache şi Gică Gornea. „În naţionala României am debutat în 1967, contra Poloniei, la Cracovia. Am jucat bine atunci, aşa că am rămas numărul 1 în poartă şi în meciurile următoare, cu Germania de Est, Congo, Austria, Olanda şi Portugalia. Îmi pare rău că am acceptat să joc accidentat la Lisabona, în toamna lui 1968. La 22 de ani, nu prea eram obişnuit să spun nu. Am luat două goluri parabile şi am fost înlocuit la pauză cu Gornea. După aia, am mai fost folosit din nou la echipa naţională abia în 1971. Poate că ar fi trebuit să fiu şi eu în lotul pentru Guadalajara, în 1970, însă nu s-a putut. Am fost şi eu încăpăţânat, au fost şi alţii. Asta e viaţa”, a mărturisit Coman.

În 1974, după ce a plecat de la Steaua, Narcis Coman a ajuns la SC Bacău, unde a rămas timp de două sezoane.

Apoi a plecat la Târgovişte, echipă care i-a rămas şi azi în suflet: „Aici am devenit idol. În 1978 mi s-a acordat şi titlul de «Jucătorul Anului». Socrul m-a anunţat, dar el era mereu pus pe şotii! Când s-a jurat că nu minte, era să cad de pe scaun. Păi, cum să fiu eu înaintea lui Dobrin şi a lui Dudu Georgescu?!”. Narcis Coman era renumit şi pentru faptul că obişnuia să apere fără mănuşi, doar cu nişte faşe elastice înfăşurate pe mâini. „Aveam priză mai bună la minge cu ele. Am suferit în carieră zece fracturi, trei intervenţii chirurgicale la muşchi, dar am avut şi coloana vertebrală deplasată cu trei milimetri. Jucătorii de azi sunt prea fiţoşi. Când mă durea mai tare, puneam o sticlă de Cabernet pe picior şi îmi trecea”, a mărturisit „Portarul de cauciuc”, care crede că Nichi Dumitriu, Florea Dumitrache şi Marcel Răducanu au fost cei mai buni atacanţi pe care i-a întâlnit.

Portarul giurgiuvean a avut şi multe ocazii de a se transfera în străinătate, dar regimul comunist nu i-a permis să plece din România. „În 1966, după ce i-am scos cu Dinamo Piteşti pe cei de la FC Sevilla din Cupa Oraşelor Târguri, spaniolii mi-au propus să rămân la ei. Apoi, în 1968 m-au ochit cei de la Palmeiras Sao Paulo într-un turneu al echipei naţionale. Dar nu aveam cum să fug, familia mea ar fi avut de suferit. În plus, nu mi-ar fi plăcut să fiu singur într-o ţară străină”, a mărturisit Coman, care a renunţat să mai apere în 1982: „M-am retras de la Dunărea Giurgiu, echipa din oraşul meu natal, care activa în Liga a III-a”.

  • Data naşterii 05.11.1946
  • Locul naşterii Giurgiu
  • Post Portar
  • Naţionalitate România România

Meciuri in Divizia A

Sezon Meciuri Goluri
1966 - 1967 22 0
1967 - 1968 24 0

Meciuri in Cupa Oraşelor Târguri

Sezon Meciuri Goluri
1966 - 1967 6 0
1967 - 1968 2 0